Diyabet ve Gebelik
Diyabet ve Gebelik
Diyabetli bir anne adayı, diyabetli olmayanlarla gebelik ve çocuk sahibi olma yönünden aynı şansı taşır. Önemli olan, anne adayının gebeliğini doktor kontrolü ile planlaması, doktor kontrolü ile sürdürmesi ve sonlandırmasıdır.
Diyabetli kadının gebe kalmasının yanında, sağlıklı bir gebelikte de diyabet ortaya çıkabilir. Buna “gebelik diyabeti” denir. Gebelikte diyabet geçiren kadınlarda ileriki yıllarda Tip II diyabete yakalanma sıklığı çok fazladır.
Diyabetlilerde gebelik
Son 20 yıl içindeki gelişmelere ve çalışmalara paralel olarak diyabetlilerin gebe kalması, canlı ve sağlıklı çocuk sahibi olabilmeleri konusunda çok ümit verici gelişmeler olmuştur.
İstatistiksel sonuçlara göre 20-25 yıl önce diyabeti olmayan gebelere göre, diyabetli gebelerde 10 kat daha sık görülen doğumsal anomalili (özürlü) çocuk doğma riski bugün çok iyi takip ile diyabetli olmayan gebelikteki sınırlara indirilmiştir.
Bugünkü bilgilerimizle diyabetli bir anne adayı diyabetli olmayanlarla kıyaslandığında gebelik ve çocuk sahibi olma yönünden aynı şansı taşır. Önemli olan; anne adayının kan şekeri kontrolünü sıkı bir şekilde takip etmesi, gebeliğini doktor kontrolü ile planlaması, doktor kontrolü ile sürdürmesi ve sonlandırmasıdır.
Diyabetli bir kadın çocuk sahibi olmak istiyorsa neler yapmalıdır?
- Diyabet başlangıcında doktoru ile doğum kontrolü konusunda görüşmeli ve en uygun yöntemi, gebe kalmaya karar verene kadar doğum kontrolü uygulamalıdır. Çünkü iyi planlanmayan ve şeker kontrolünün iyi olmadığı bir gebelik başlangıcında sakat çocuk riski fazladır.
- Gebelik planlandığında, önce diyabet yönünden (Burada iyi bir kan şekeri kontrolü, göz, böbrek, psikolojik muayene kastedilmektedir.) tam bir kontrol yapılmalı; iyi bir kan şekeri düzenini takiben gebelik planlanmalıdır.
- Gebelik; anne adayı üzerinde, diyabet kontrolü üzerinde değişiklikler yapan, diyabet ayarını bozan bir faktördür. Bütün bunlar anne adayına anlatılmalı, gebelik süresince daha yakın takip gerektiği bildirilmelidir.
- Diyabetli gebenin tedavisi diyet, yoğun (günde 3-4 kez) insülin ve günde 4 kez şeker takibi ile yapılır.
Sağlıklı bir gebede diyabet (gebelik diyabeti) görülmesinin önemi nedir?
Diyabetli kişinin gebe kalmasının yanında, sağlıklı bir gebelikte de diyabet ortaya çıkabilir. Buna “gebelik diyabeti” denir. Önemi; vaktinde tanınmadığında yüksek kilolu bebek, düşük, sık sezaryen ve doğum esnasında sorunlara neden olabilmesidir. Gebelik diyabeti ile ilgili olarak teşhis ve takip kriterleri bulunmaktadır. Buna göre; tüm gebeler, gebeliğin 24-28. haftalarında gebelik diyabeti yönünden tetkik edilmeli; diyabet saptananlar ise çok sıkı takiple ve gerekirse tedavi alarak izlenmelidir. Böylece sağlıklı çocuk sahibi olunabilmektedir.
Ayrıca önceki gebeliklerinde şeker hastalığı saptananlar, ailesinde şeker hastalığı olanlar, kendileri aşırı kilolu olanlar, önceki gebeliklerinde düşük yapanlar veya iri bebek doğuranlar gebeliğin ilk dönemlerinde şeker yönünden tetkik edilmelidirler. Sık düşük yapan, canlı çocuk sahibi olamayan birçok hastada, teşhis konmamış ihmal edilmiş gebelik diyabeti söz konusudur. Gebelikte diyabet geçiren kadınlarda, ileriki yıllarda Tip II diyabete yakalanma sıklığı çok fazladır.