Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Kan Şekerim Yükseldiğinde Ne Yapmalıyım?

Kan şekerinin yükselmesi halinde yapılması gereken müdahaleler, insülin kullanım durumlarına göre farklılık gösterir. İnsüline bağımlı olan hastaların; hiperglisemi yani kan şekerinin yükselmesi halinde enjekte edecekleri insülinin salınım hızı ve miktarını önceden doktorlarından öğrenmiş olmaları gerekir. Hastaların, kendi başlarına insülin seçmeleri ve miktarını belirlemeleri doğru değildir.

İnsülin kullanmayan hastalar, kan şekerlerinin yükselmesi durumunda bol su içmelidir.  Hiperglisemi görüldüğünde vücut kandaki fazla glukozu idrar ile birlikte vücuttan atma eğiliminde olduğundan, hastalar sık sık idrara çıkar. Bu durumda bol sıvı alımı, kandaki şeker oranının azalmasına yardımcı olur.

Kan şekerinin 240 mg/dL’nin üzerine çıkması, idrarda keton görülmesine sebep olur ve bu da ketoasidoz yani “diyabetik koma” riskini arttırır. Bu sebeple, hastaların kan şeker seviyeleri normale dönene kadar ölçüm yapmaya devam edilmelidir. Kan şekerinin istenilen düzeye gelmemesi durumunda vakit kaybetmeden acil servise başvurulmalı; hiperglisemi şikayetlerinin hekim eşliğinde ortadan kaldırılması sağlanmalıdır.

Bununla birlikte, hastaların kendilerine bazı sorular sormaları gerekir;

  • Öğünlerimde fazla karbonhidrat almış olabilir miyim?
  • İnsülinimin dozunu doğru ayarladım mı?
  • İlaçlarımı doğru aldım mı?
  • Her zamankinden az mı egzersiz yaptım?
  • Bugün stres yapmama sebep olacak bir olay yaşadım mı?

Eğer yukarıdaki soruların cevabı “evet” ise hastalar kendiliğinden, kan şekerlerinin yükselme sebebini bulur ve hipergliseminin tekrarlanmaması için önlem alabilirler.

Geçerli bir sebep bulunmadığı halde, kan şekerlerinin yüksek seyrettiğini fark eden hastaların da mutlaka doktorlarına bu durumu bildirmeleri gerekir. Doktorun tedaviyi yeniden düzenlemesi halinde, yeni beslenme programı uzman bir diyetisyen eşliğinde oluşturulmalı ve diyete uyum sağlanmalıdır.

Paylaş