Glisemik indeks (GI), kalp hastalığı veya diyabeti olan kişilerde diyete rehberlik etmek üzere kullanılabilir. Glukoz yanıtında artış tetikleyen diyet biçimleri koroner kalp hastalığı ve tip 2 diyabet gelişimiyle ilişkilidir.8,9 Bu nedenle, sağlığa yönelik diğer müdahalelerle birlikte GI/GL'nin düşük olduğu bir diyet bu hastalıkların izlendiği kişilerde sağlıkla ilgili risklerde iyileşme sağlayabilir.
"Herkes için uygun tek çözüm" gibi bir yaklaşım bulunmadığının unutulmaması önemlidir. Öğün sonrası glukoz düzeyleri, aynı gıdaları tüketseler bile herkes için farklı olabilir. Dolayısıyla diyet kişiye özel olmalıdır.10
GI, doğru gıdaları seçmenize veya doğru insülin miktarını belirlemenize yardımcı olmak üzere tasarlanmıştır:
- Düşük glisemik indeksli karbonhidratlar kan şekeri düzeyinin yavaş yavaş yükselmesine neden olur.7
- Buna karşın yüksek glisemik indeks yemekten sonra kan şekeri düzeyinin hızla arttığı anlamına gelir.7
Diyabet hastaları düşük glisemik indeksli gıdaları tercih etmeli ve besinsel içeriklerinin lif, şeker, doymuş yağ ve protein için önerilen diyet kılavuzlarına uygun olduğundan emin olmalıdır.4
Bazı çalışmalar, düşük glisemik indeksli diyetin tip 2 diyabet hastalarında kan şekeri düzeyi ve insülin duyarlılığında iyileşme sağlayabileceğine işaret etmektedir.9
Diyabet hastaları düşük glisemik indeksli ve yavaş etkili karbonhidratlar içeren gıdaları tercih etmelidir.11 Çalışmalar ayrıca düşük glisemik indeksli diyetlerin kan şekeri düzeyi ve insülin duyarlılığında iyileşme sağlayabileceğini göstermektedir.11