Hem hayvansal hem de bitkisel proteinler vardır.3 Her protein türü kendine özgü yararlar sağlar. Süt, yumurta ve eti içeren hayvansal protein.
Hayvansal proteinin besinsel kalitesinin bitkisel proteine kıyasla daha yüksek olduğu düşünülmektedir; bunun nedeni, daha iyi bir esansiyel amino asit karışımı içermesi, daha kolay sindirilmesi ve kalsiyum ile demir gibi diğer önemli besin maddelerinin taşınmasına yardımcı olmasıdır. Bununla birlikte, hayvansal protein aynı zamanda daha fazla doymuş yağ ve kolesterol de içerirken, bitkisel proteinde doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha az, lif ve sağlık için yararlı olan diğer besin maddelerinin içeriği daha fazladır. Gerçekten de, minimal düzeyde işlenmiş bitkisel gıdalar açısından zengin vejetaryen diyetler kardiyovasküler hastalık, diyabet, hipertansiyon, kanser ve demansı da içeren birçok kronik hastalığın gelişme riskinde azalmayla ilişkilidir.4
Tam tahıllar, sebzeler, meyveler, baklagiller, kabuklu yemişler ve tohumlar dahil olmak üzere bitkisel ve hayvansal kaynaklardan elde edilen yüksek kalite proteinler açısından zengin, dengeli bir diyet genel sağlığı ve zindeliği anlamlı ölçüde artırabilir.5
Protein sağlıklıdır ve birçok yararı vardır.2 Daha uzun süre tok hissetmenizi sağlar ve kas kütlesi kaybını yavaşlatarak vücudun enerji dengesinin korunmasına yardımcı olur.2 Bazı et türleri çok fazla yağ ve pürin içerebilir.6
Pürin, parçalandığında ürik asit üreten organik bir bileşiktir. Kan dolaşımında anormal ölçüde yüksek ürat düzeyleri obezite, tip 2 diyabet, gut ve diğer hastalıklarla ilişkilendirilmiştir.1 Böbrek hastalığı olan kişilerde proteinin azaltılması hastalığın ilerlemesini geciktirebilir.3 Yetişkinlerde ideal günlük protein alımı kilogram vücut ağırlığı başına yaklaşık 0,8 gramdır.7
Yeterli düzeyde protein tüketmeniz gerekse de, ne yediğinize dikkat etmeniz de önemlidir. Diyetinizdeki tüm değişiklikleri bir sağlık uzmanıyla konuşmalısınız.