Günlük beslenme planında yer alan yiyecekler 6 grupta toplanabilir. Bunların dengeli beslenme planındaki miktarı önemlidir. Besinlerin gruplanması, yiyeceklerin değişim listeleri şeklinde değişik ve esnek olarak kullanılabilmesine yardımcı olur. Her değişim grubundaki yiyeceklerden eşdeğer birimi kadar yenebilir. Örneğin; süt grubundan 1 bardak süt yerine 1 bardak yoğurt yenebilir. Benzer şekilde et grubundan 1 birim olan 1 köfte yerine 1 küçük boy pirzola veya 1 yumurta veya 1 sosis yenebilir. Besin grupları ve pratikte kullanılan birim ölçüleri şöyledir:
1. Süt Değişimi: Süt ve süt ürünleri bu grupta yer alır. 1 su bardağı süt (yaklaşık 250 gram) 1 su bardağı yoğurdun kalorisine eşdeğerdir; yaklaşık 150 kaloridir ve 1 süt değişim birimidir. Yağı alınmış süt ve yoğurdun kalorisi daha azdır.
2. Et Değişimi: Et grubunun kalori içeriği içindeki yağ miktarına bağlıdır. 30 gramlık yağsız et örneğin; 1 köfte, 1 birim ete eşdeğerdir ve 70 kalori içerir. Bunun yerine aynı miktar tavuk, balık, yağsız biftek, 40 gram peynir, balık, yağsız 1 dilim salam veya 1 sosis yenilebilir.
3. Ekmek Değişimi: Ekmek, unlu diğer yiyecekler (galeta, bisküvi, tarhana, makarna, şehriye), pirinç bulgur, patates, mısır bu grupta yer alır. 30 gramlık 1 dilim ekmek; 15 gr. karbonhidrat ile 80 kalori içerir ve bir ekmek değişim birimidir. Bunun yerine küçük patates veya 4 adet kraker (diyet etimek) veya 1 kase sebze çorbası veya 1 kase tarhana çorbası veya 2-3 yemek kaşığı pirinç pilavı veya 3 kaşık makarna veya 1 su bardağı yağsız patlamış mısır yenilebilir.
4. Sebze Değişimi: Yeşil yapraklı sebzeler, kuşkonmaz, domates, salatalık ve turp bu grupta yer alır. Kıvırcık salata, marul, hıyar, kırmızıturp serbest olarak yenebilir. Orta boy bir domates, 10 adet sivri biber; 1 sebze birimidir. 1 sebze birimi 30 kalori vermektedir. Sebzeler çiğ ya da pişmiş olarak yenebilir; etli olarak pişirilirse ayrıca yağ konmamalıdır, içindeki et miktarına göre et değişim listesinden azaltma yapılmalıdır.
5. Meyve Değişimi: Taze meyveler C vitamini ve posadan zengindir. Muz, kayısı, portakal ve elma potasyumdan zengindir. Meyvelerdaki bu posa, bağırsaklardan şekerin emilimini yavaşlattığından kan şekerinin çabuk yükselmesini önler; yağların da emilimini azalttığından, kan yağlarının yükselmesini önler. 1 meyve değişim biriminde 15 gram karbonhidrat ve 60 kalori bulunur. Meyvelerin iyi etkilerinden yararlanabilmek için meyve suyu yerine çiğ olarak kabuğu ile yenmeleri gereklidir. Meyvelerdeki şeker oranı fazla olmamakla beraber, sınırsız yenmeleri de önerilmez. Küçük boy elma, portakal, armut, 1 dilim karpuz verilebilir. Üzüm, incir, muz gibi meyvelerdeki şeker oranı oldukça fazla olduğundan ve basit şeker olduğundan bu meyveler oldukça kısıtlı olarak yenmelidir.
6. Yağ Değişimi: 1 gram yağ, 9 kalori içermektedir. Tereyağ, margarin, krema, mayonez, tüm sıvı yağlar ve zeytin bu grupta yer alır. 1 yağ değişimi 45 kalori sağlar. 1 tatlı kaşığı yağ, 1 birimdir. Beslenme planında yağlar 2 yönden önem taşır:
-
Yağlar kalorijen olduğu için, kilo azaltmaya yönelik diyetlerde her tür yağ azaltılmalı; derisiz tavuk eti, balık eti gibi yağsız etler, yağı azaltılmış süt, az yağlı peynir tercih edilmelidir.
-
Yağlardaki doymamış yağ asidi miktarı damar sertliği oluşumunu engellediğinden, diyette yeterli oranda yer almalıdır.
Zeytinyağı, ayçiçek yağı gibi bitkisel yağlar doymamış yağ asitlerini içerdiği için kan kolesterolünü yükseltmezler. Tereyağı, et yağı, margarinler ise doymuş yağ asitlerini taşıdığı için damar sertliği yönünden önemli olan kolesterol ve trigliseridleri yükseltirler.